TemplateAfbeelding

Artikelindex

Watermantijdperk

Het Watermantijdperk of Aquariustijdperk  is een van de twaalf grote tijdperken die telkens beginnen wanneer het lentepunt een ander sterrenbeeld van de dierenriem binnengaat.

precessie cirkelbHet lentepunt is, het moment (nu 21 maart)   waarop de zon staat bij de voorjaarsequinox (Het moment waarop de dag en de nacht even lang duren)

Het lentepunt verschuift in tegengestelde richting van de volgorde van de dierenriem gedurende een jaar langs de sterrenbeelden van de dierenriem, een verschijnsel dat recessie van het lentepunt wordt genoemd. Deze cyclus wordt veroorzaakt door de precessie van de aardas: De aardas maakt als het topje van een tol in ongeveer 25 920 jaar een cirkel, waarbij het lentepunt elke 2160 jaar – een Kosmische of Platonische maand genoemd – door een van de dierenriemtekens gaat. De volledige cyclus van 25 920 jaar noemt men het Kosmisch Grootjaar of Platonisch Wereldjaar.

Omstreeks het begin van onze jaartelling stond het lentepunt aan het einde van Vissen en het begin van Ram, en daarna bevond het zich in Vissen. Op dit moment bevindt het zich op de grens tussen Vissen en Waterman. De eerstvolgende twee millennia zal het zich in Waterman bevinden.

aquarius Johfra

 

 

The age of Aquarius zou volgens sommige astrologen gepaard kunnen gaan met grote veranderingen op wereldschaal. De nieuwe cultuur van de Waterman zou samenhangen met scheppende individualiteit.

Waterman heerst traditioneel over elektriciteit, computers, luchtvaart, democratie, vrijheid, humaniteit, idealisten, modernisering, astrologie, zenuwaandoeningen, rebellen en opstand, waardoor op elk van deze gebieden veranderingen te verwachten zouden zijn. Andere trefwoorden en ideeën in verband met Waterman zijn non-conformiteit, filantropie, waarachtigheid, doorzettingsvermogen, menselijkheid en besluiteloosheid. Vaak beschouwen astrologen het optreden van veel van deze ontwikkelingen gedurende de laatste eeuwen als een indicatie van de nabijheid van het Watermantijdperk.